О нама

Планинарско-смучарско друштво “Гучево” је основано 2. августа 1951. године, у окриљу Војно-привредног предузећа “Дрина” из Лознице.
Учињено је то на иницијативу Александра Савића, металског радника који се већ бавио планинарским активностима, а ради испуњења програмског задатка Планинарског савеза Србије да се формирају планинарска друштва свуда где за то постоје услови.
Планинарско-смучарско друштво “Гучево” је од свог оснивања до данас остало удружење које љубав према природи и дружењу испуњава кроз планинарске активности које за основни циљ имају очување телесног и духовног здравља.
Оно што је предвиђено првим правилником остало је до данас вид и облик рада и активности друштва: излети, походи, логоровања, учешће на оријентационим такмичењима, маратонима, трансверзалама, обука чланства, учење о могућностима опстанка у приороди, о храњивим и лековитим својствима биља, маркирање планинарских путева, подизање и очување планинарских домова и сл.
Чланови Планинарско-смушарског друштва “Гучево” су извели успоне на практично већину планинских врхова у Србији и старој Југославији, а један број чланова је учествовао у алпинистичким успонима и експедицијама као што су успони на Елбрус, Арарат, Килиманџаро, Монт Еверест и др.
У својим редовним активностима Планинарско-смучарско друштво “Гучево” сваке године предвиђа упознавање становништва са оним чиме се бавимо у циљу повећања интересовања за планинарење у лозничком крају и подмлађивања друштва.
Нагласак је на локалном поднебљу и лепоти планина које су у непосредној близини Лознице и које представљају природно благо нашег краја. То су, пре свега: Гучево, Борања, Торничка Бобија, Јагодња, Соколске планине, Цер, Видојевица, Јабланик , Медведник, Повлен и др.
Поред планина које се налазе у нашем непосредном окружењу, Планинарско-смучарско друштво “Гучево” сваке године организује акције и учествује у походима на планине и врхове ван региона, у Србији, али и ван земље.
Сваке године смо богатији новим искуствима и овенчавамо се новим планинарским успесима, о чему сведоче признања које добијамо.
Заједничко генерацијама лозничких планинара-заљубљеника у планине јесу походи на којима су каљене и вечне људске вредности: упорност, издржљивост, пожртвованост, дружељубље, љубав према природи и свеукупном свету који нас окружује.