БОРАЧКИ КРШ И ОСТРОВИЦА

boracki-krs_new_width1

Борач се по природним лепотама и својој прошлости убраја у најлепша села гружанског краја. Налази се на надморској висини од 333м. Карактерише га богато културно-историјско наслеђе, погодан географски положај и разноврсност флоре и фауне.

Читавим селом доминира Борачки крш (503 м) природна реткост вулканског порекла, по коме читав крај препознатљив. На врху Борачког крша се налазе остаци старог средњовековног града Борача из доба деспота Стефана Лазаревића. У подножју крша се налази црква Светих Арханђела из XIII века, заједно са средњовековним градом Борач и старим гробљем у Борачу представља споменик културе од великог значаја. Пут поред цркве води ка врху Борачког крша на коме се налази Крива плоча, најтеже доступно место на кршу. Ово место пружа јединствени поглед на гружански крај. Посебно обележје селу даје Борачка река, чиста незагађена вода која се улива у Гружанско језеро.

                     boracki-krs_new_width1 O45A2876

                     varnice-ostrovica-3 uspon-na-ostrovicu-10

Островица је врх у оквиру Рудничког масива, надморска висина врха је 758 м. По пореклу, Островица представља остатак разорене вулканске стене.

Због свог положаја и облика, Островица је у средњем веку  била значајна јер се на њој налазило војно утврђење, чији се остаци и данас могу видети на самом врху.

План акције:

Окупљање и полазак у 05:45 са паркинга код Максија. Путује се преко Ваљева-Љига-Горњег Милановца до  села Борач. Долазак у село око 09:30.

Успон на Борачки крш стазом од 2км, висинска разлика 160м, кондициона тежина 2/10, техничка тежина 3/10. 

Око 12:30 полазак ка Островици, успут планира се посета манастиру Враћешница.

Успон на Островицу стазом од 2км,  висинска разлика 230м, кондициона тежина 3/10, техничка тежина 8/10.

Око 17:00 полазак за Лозницу, са паузом у Ваљеву. Долазак у Лозницу око 21:00.

За успон потребна стандардна планинарска опрема. У зависности од броја пријављених и начина организовања превоза, цена превоза од 1500 дин до 2000 дин.

У случају лошег времена акција се одлаже.

Пријава водичу до 26.05.2019.

Водич: Жељко Васиљевић 064-8173907.